Telefonszám top

  + 36 1 344 6051

Magyar Cirkusz és Varieté - A nemzeti cirkuszvállalat

Nemzeti Artista- Előadó- és Cirkuszművészeti Központ

NYELVVÁLASZTÓ

Mit neked cirkusz para

Ha gondolod, szólj bele!

Egy több százéves tradíciókkal bíró művészeti ág hagyományainak megőrzése, társadalmi fontosságának újra-pozicionálása meglehetősen nagy felelősség. Ezt valamennyien tudjuk. De kinél van a bölcsek köve a folytatáshoz, vagy a megoldáshoz? Ki tudja a biztos receptet a megtartáshoz és a megújításhoz? 


Kétféle ember létezik.

Egyik, aki elkötelezett híve a cirkusznak, benne él, s ezért érthetetlen számára még a felvetés is, miért kell erről beszélni, miért kell erről vitázni. Egyszerűen szeretjük, csodálatos, emberfeletti csodák világa a cirkusz, mondják – és kész.

A másik csoportba ücsörögnek a „ki nem állhatom a cirkuszt”-meggyőződéssel bírók. Valamitől, valamiféle csodavesztéstől, vagy csupán érintetlenségtől mozgatva, zárják ki ők a cirkuszt, mint műfajt, az életükből. „Nem szeretem, mert állatokat kínoznak ott.” „Nem szeretem, mert nem mond nekem semmit.” „Nem szeretem, mert szegényes, álságos és érdektelen a számomra…” Sorolhatnánk sokáig, és az sem vigasz, hogy ennek az ellenkezőjét is felsorolhattuk.

Mert a cirkuszrajongók – és hála istennek, jó sokan vannak ilyenek is – azt mondják, ne törődjünk az ellenszurkolókkal! Mi szeretjük, mi értjük, nekünk fontos ez a művészeti forma. Természetesen, ezt a – számunkra kedvező – egyoldalúságot sem lehet egyszerűen felvállalni! A kérdés, lehet-e a két tábort összesimítani, lehet-e nagyobb tábort toborozni az artista- s egyéb cirkusz-művészetnek? Lehet-e ez a művészeti ág egy össztársadalmi, elfogadott, és értékeiért joggal csodált, művészeti megnyilvánulási forma? Hál’ istennek, ide máig nem tette be a lábát a politika, itt még nincs kultúrharc, ez még az előadó-művészet szűz terepe – gondoljuk így, talán túlságosan is naivan. De egyáltalán, vetődik fel a kérdés, művészet-e a cirkusz? Felfedezhető-e a társadalmi hasznossága az e szakmát hosszú évek munkájával kimunkáló, harcos művészek munkájának? Egyáltalán, művészek-e ők, vagy mindösszesen a szórakoztatóipar szorgos dolgozói?


Elérkezett az idő, cirkuszoljunk egy nagyot együtt! Vitassuk meg, merjünk végre beszélni arról, ki mit ért cirkuszon, ki mit vár el ettől a különös világtól! Nem kell feltétlenül vitatkoznunk, de ha kell, ütköztessünk meg a véleményeinket!


Az elkövetkező időszakban, havi rendszerességgel, elindítunk egy beszélgetés-sort azok számára, akiknek fontos ez a művészeti ág – vagy akik még nem tudják, hogy nekik fontos lehet, majd egyszer, valamikor.

Különböző inspiráló helyszíneken, kiváló – és belevaló – szakemberekkel beszélgetünk majd, elemezzük a sokféle felmerülő kérdést, úgymint:

 • a cirkuszi sátor hangulata – mint szabadságkép;
 • a megvalósítható csoda – mint „mindennapi realitás”;
 • a cirkusz mint műfaj kialakulása, hagyományai;
 • kinek szól a cirkusz, s valóban rétegműfaj-e;
 • cirkusz, művészet vagy szórakoztatás, mindkettő, avagy egyik sem;
 • együttélés az állatokkal, együttműködés az állatokkal, ember állat viszonya színpadon;
 • mozgásművészet és cirkusz együttese;
 • történetmesélő cirkusz mint műfaj, avagy, miféle fajta;
 • street art, megszólítani a járókelőt, ha ugyan megáll egy pillanatra;
 • artista életpálya-modell, amire keveset gondolunk;
 • a bohóc mint kommunikátor, egy rég elfelejtett főszerep;
 • az alapoktól a világszámig – cirkuszművészeti ágak, zsánerek, attrakciók – és egyáltalán…

A teljesség igénye nélkül, álljon itt egyelőre ez a lista azokkal a témákkal, melyek megvitatásához időről időre felkérünk szakembereket, vitavezetőket, vitatkozókat. 


A programokról ezen az oldalon tájékozódhatsz, az elhangzott beszélgetések összegzését is itt találod majd, ha nem tudsz eljönni személyesen a beszélgetésekre. Gondolataidat, véleményedet is itt fejtheted ki.

Szólj bele, segítsd a munkánkat! 

Tovább a mitnekedcirkusz.hu oldalra...


Mindannyian tudjuk, bírálni könnyebb, mint megoldásokat javasolni! Bízzunk egymásban, a manézs magasában repülő test a mi kezünkért is nyúl, repüléséért a zuhanás helyett – a felelősség közös! Minden őszinte észrevétellel és spontán ötlettel a mi munkánkat segíted!

 

UAD_4746
UAD_4801
UAD_4907
UAD_4990
UAD_5021
UAD_5049
UAD_5114
UAD_5130-2
UAD_5130
UAD_5143
UAD_5432
UAD_5474
UAD_5493
UAD_5720
UAD_5742
UAD_5790
UAD_5803
UAD_5895
UAD_5933
UAD_5977
UAD_5996
UAD_6040
UAD_6096
UAD_6326
UAD_6341
UAD_6346
UAD_6386
UAD_6418
UAD_6420
UAD_6440
UAD_6495
UAD_6548
UAD_6556
UAD_6591
UAD_6693
UAD_6721

Alsó piros csík üres

.