Telefonszám top

  + 36 1 344 6051

Magyar Cirkusz és Varieté - A nemzeti cirkuszvállalat

Nemzeti Artista- Előadó- és Cirkuszművészeti Központ

NYELVVÁLASZTÓ

Artista gyakorlóbázis para hu

ARTISTA GYAKORLÓ BÁZIS

A Hungária körút és az M3-as találkozásánál minden nap, reggeltől - estig kemény munka folyik, ugyanis itt található a MACIVA Művésztelepe, mely otthont ad az artistaprodukciók próbáinak.

A terület jellegéből adódóan a művésztelep kialakulásáig hangárként és raktárként funkcionált, majd miután a Maciva rendelkezésére bocsátották az ingatlant, az a magyar és az itt fellépő külföldi artisták lakókocsijainak befogadására szolgált. Eleinte a lakókocsik mellett műhelyek, asztalos-, autószerelőműhely illetve a vándorcirkuszok sátrainak tárolására és javítására alkalmas helyiségek kaptak helyet, majd 1957 - 59 között kialakítottak állatok tartására és ellátására, valamint az artisták felszereléseinek (rekvizitjeinek) elhelyezésére és próbálási lehetőségre alkalmas területeket is.

Ennek jegyében épült fel a Hippodrom elnevezésű, cirkuszi manézs alakú épület, valamint a vadállatház is, mely fénykorában több, mint 30 tigrist, oroszlánt, leopárdot és lovat volt képes befogadni. Emellé épült ki a '70-es években elefántház, és istálló, valamint az állatok ellátására szolgálló hűtőház/ vagy húsház, illetve széna/gyümölcsraktár is. A Hipodrom egy idő után, még a 120% -os kihasználtság mellett is, kevésnek bizonyult a próbálásra, ezért az akkori Maciva vezetés úgy döntött, hogy a műhelyeket kitelepíti a Cinkotai műszaki telepére, és a megüresedett raktárépületeket próbatermekké alakították át. Ezzel két próbahelyiség jött létre, egy kisebb és egy nagyobb, melynek magassága már képes volt levegőszámok befogadására is, hiszen a tetőrészt 4 méterrel megemelték. Érdekesség, hogy az új terem minden levegőszám próbájára alkalmas volt, kivéve Fliegende vagy Flying trapéz (azaz repülő trapéz - olyan produkció, melyben két vagy több trapéz is szerepel, és az egyik trapézről át"repül" az artista a másikra) produkciókra, mert nem volt elég széles a védőháló kifeszítéséhez!

A Művésztelep életének következő állomása a 2000 évek elején volt, amikor a Maciva teljes tulajdonosi szerkezeti változáson ment keresztül. Megemlítendő, hogy ekkor került privatizálásra a cég vadállatállománya, elsősorban az állatidomárok számára, ennélfogva a Maciva művésztelepe is átalakításra szorult. A kiüresedett vadállatház, és irattár felszámolásra illetve kiköltöztetésre került, és helyet kapott egy új, modern és a cirkuszi számok sajátosságainak megfelelő műszaki paraméterekkel rendelkező 11,3 m belmagasságú kupolás terem is, melyet a Nemzeti Kulturális Alap pályázatából épülhetett meg. Ekkor újult meg az egész telep fűtési rendszere is.

Az eltelt közel 10 év, és a cirkuszművészet modern trendjei újabb kihívások elé állították a Művésztelep adta szolgáltatásokat, így még idén - a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet (jogutódja a Nemzeti Munkaügyi Hivatal) segítségével - megvalósul a Hippodrom lebontása és egy új, a Fővárosi Nagycirkuszéval teljesen megegyező próbacsarnok építésének megkezdése. Ezzel valóra válna a MACIVA Cirkuszmissziós törekvéseinek egyik lényeges eleme; egy olyan cirkuszi létesítmény létrehozása, mellyel ismét Európa és a világ vezető cirkuszművészeti nemzetei közé tartozhatnánk.


Artista gyakorló bázis bérlése       Bővebben...


UAD_3746
UAD_3754
UAD_3759
UAD_3760
UAD_3772
UAD_3816
UAD_3824
UAD_3828
UAD_3846
UAD_3849
UAD_3872
UAD_3874
UAD_3884
UAD_3893
UAD_3897
UAD_3910

Alsó piros csík üres

.